21 december 2012

Mijn Punt in de Verte

In een stapeltje artikelen kom ik het artikel van Karel van Doodewaerd tegen, oud omroepdirecteur. Hij schrijft over toekomstperspectief.

“Een vliegtuiginstucteur leert je vliegen.
En als je alle basishandelingen van het opstijgen, landen, naar links en rechts afbuigen en de metertjes kent, stort je niet meer naar beneden. Dan wordt het tijd je te concentreren op het ‘Punt in de Verte’.”

“Een land als Nederland, maar ook ieder individu, heeft zijn eigen ‘Punt in de Verte’ nodig”, zo stelt Van Doodewaerd. “Je wilt ergens in geloven, ergens voor gaan.” Het bijzondere is dat als je ergens voor jezelf in gelooft, je dan veel geconcentreerder bezig bent om het doel dat je jezelf voor ogen hebt gesteld, te verwezenlijken. Je hebt geloof in je eigen reis.
Denk maar eens terug aan een verliefdheid, een mooie reis waarvoor je spaarde of je eerste plaats in een wedstrijd. Van binnen gloeit het, je straalt en je bent gefocused: Die kus, het vliegtuig dat vertrekt, het ereschavot.

Werk en je Punt in de Verte

Ook in je werk heb je met een ‘Punt in de Verte’ veel meer plezier. Ja, en ook met meer succes.
Je bent zekerder, voelt geen twijfels, je zoekt minder afleiding in onnutte bezigheden en hoeft je daarvoor ook niet op je kop te geven. Je werkt namelijk aan wat je boeit.

Kan ik dit ook?
Loopbaancliënten vragen mij vaak, of zij dat ook kunnen realiseren.
Ze twijfelen aan hun eigen bezieling, hun focus en doorzettingsvermogen.
En dat is doodnormaal. Zie jezelf maar eens aan de voet van de berg en kijk omhoog. Je denkt toch direct: “Onhaalbaar, onmogelijk, waar begin ik aan?”
Maar je hèbt je voorbereid, je hèbt een idee hoe het daar boven zal zijn. En dààrom ga je beginnen; je gaat klimmen en bent bereid onderweg de man met de hamer tegen te komen. Omdat je weet dat daarna je doel in zicht komt.

Ga dus beginnen!
We kunnen allemaal werk realiseren dat we graag zouden willen.
Ik ben geen piloot geworden (bril, hoogtevrees en een wiskunde-nul) maar al die jaren dat ik werk, heb ik een grote  fascinatie voor ‘wat mensen beweegt’. En iedere keer zet mij dat wéér op het spoor, zet ik wéér de volgende stap.
En dat kan jij ook. Heb je jouw ‘Punt in de Verte’ helder voor ogen, dan kun je gaan studeren, stages gaan lopen, solliciteren. Je moet bereid zijn keihard aan de slag te gaan om die mooie baan te verwerven.
Je leeftijd waarop je begint is volstrekt onbelangrijk! Iedere dag dat je leeft, is er één om zonodig opnieuw te beginnen. Heb je geen werk meer of ben je niet meer gelukkig in je baan, begin dan ook met het (her)ontdekken van jouw ‘Punt in de Verte’!

Kijk bijvoorbeeld voor reacties op mijn loopbaancoaching: hier.
Heb je ook zin in een boeiend gesprek over jouw ‘Punt in de Verte’?
Neem dan contact op via de Contactpagina!

Lees op www.diebergkomter.nl wat het idee van Thijs Zonneveld, sportjournalist nog steeds losmaakt.
Beeldimpressie met toestemming van ingenieursbureau Hoffers + Krüger design en architectuur, Rotterdam.

E-Mail This Post/Page Print deze pagina