19 november 2012

Waagschaal

WaagschaalHet kabinet Rutte II is inmiddels alweer een gegeven. Bij de vervulling van de ministersposten is Lodewijk Asscher de nieuwe vice-premier geworden. Van wethouder van Amsterdam tot vice-premier; geen verkeerde loopbaanstap zou ik zeggen! Drie jaar geleden in een interview met Frenk van der Linden* was de laatste opmerking van Asscher over zichzelf:
“Ik doe wat ik eigenlijk niet durf: ik gooi mijzelf in de waagschaal.”

Even afgezien van de verbastering van het gezegde ‘je leven in de waagschaal leggen’ en het ietwat dynamischer karakter zoals Asscher dit omschrijft, van één ding getuigt het absoluut: LEF!

Lef is van belang, als iets niet vanzelfsprekend voor je is, als je eigenlijk bewust een drempel over wilt stappen in een nieuwe, onbekende wereld. Vrijwel iedereen voelt bij het overstappen van die drempel een lichte aarzeling, een onzeker gevoel. Dat is in ieder geval bij mij en waarschijnlijk ook bij jou het geval.

Asscher zei eerder in een interview over een mislukt optreden in NOVA:
“Ik kan er niks van, laat maar allemaal, ik geef het op.” Hij kon het gewoon zeggen, een zelfverzekerde twijfelaar.

Weten dat je twijfelt en dat dat twijfelen nu eenmaal onderdeel van je is, dàt is zelfkennis. Veel mensen zijn benauwd om zichzelf te kennen en sterker nog, dat toe te geven. Zij verstoppen zichzelf achter allerlei façades zodat zij zichzelf maar niet onder ogen durven te komen. De buitenwereld daarentegen kijkt dwars door die vermommingen heen.

Oprecht kunnen twijfelen aan je eigen vermogens en daarover openhartig zijn naar jezelf en anderen, is dus een enorme kracht.

Het bijzondere daarbij is, dat op het moment dat je dit uitspreekt, spontaan allerlei mensen om je heen je gaan verzekeren dat je er wel toe in staat bent. Vaak ontken je dergelijke bemoedigingen, omdat je eerst in jezelf moet kunnen geloven. Je kunt je daarin een stap verder helpen door je zorgvuldig te laten bevragen naar je twijfels. Alleen met je eigen antwoorden overwin je je twijfels.

Dus vind je jezelf een grote twijfelaar, ga dan op zoek naar de antwoorden op je vragen.
En ken je het antwoord, dan is het tijd voor die ene stap: “Gooi je leven in de waagschaal!”

* Interviewserie ‘60 Minuten’.

Bron: De Volkskrant, Bert Wagendorp 27/10/2012

E-Mail This Post/Page Print deze pagina