26 juli 2012

Canto Ostinato

Wellicht ken je het gevoel alsof alles in je leven op dezelfde manier verloopt, alsof je jezelf steeds aan het herhalen bent. Ik moest hier aan denken bij het weer eens horen van een stuk lievelingsmuziek, Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Het is een muziekstuk voor vier piano’s, of twee of zes of acht. De muziek bevat geen maatvoering, waardoor het naar believen van de uitvoerenden twee uur kan duren, drie, vier of nog langer.

Er is sprake van een bepaalde thematiek die steeds wordt herhaald. Lijkt het.

Steeds wordt met een minimale toetsaanslag een variant aangebracht waarop wordt voort geborduurd. Absoluut geen kruissteekjeswerk, maar een dan weer rustig dan weer wild meanderende rivier van kleurtonen. Het verveelt mij nooit, hoe vaak ik het ook hoor. Iedere pianist speelt het weer anders.

Die herhaling met steeds een kleine variatie kan zich ook in je leven, in je werk voordoen.
In deze tijd vinden we dat over het algemeen nogal eentonig, oninteressant en dus niet de moeite waard. Ons leven en werk dient vol variatie te zitten, uitdagend te zijn en je telkens nieuwe ervaringen op te leveren.

Toch kan evenwicht, stabiliteit en bij tijd en wijle rust een prettig gevoel opleveren. Hoe nu de eentonigheid te vermijden en toch in ons dagelijks leven in evenwicht te blijven?

Graag geef ik de 7 Gouden Tips:

  1. Zorg voor helderheid in je hoofd en in je verhaal over hoe jij je werk en leven wilt leiden
  2. Overweeg door eerst goed waar te nemen, voordat je een besluit neemt
  3. Kies je eigen maatvoering (tempo) waarin jij wilt leven en zorg dat je beslissingen daarbij passen.
  4. Ontwikkel je vermogen om dat wat je doet, heel goed te doen.
  5. Speel met veranderingen die je kunt aanbrengen; vertrouw op je inventiviteit.
  6. Werk en leef volgens je eigen criteria van tevredenheid
  7. Kijk niet uit naar de finale van je muziekstuk, maar geniet van het muziek maken!

Eentonigheid hoef je niet te vervangen door veelheid of snelheid. Het gaat veeleer om het ‘jezelf kennen’, de basisstructuur van je eigen muziekwerk en daarop, net als in Canto Ostinato,  kunnen variëren. We kunnen allemaal een welluidend leven leiden als we stil durven staan bij wie wij werkelijk zijn, waar onze behoeften liggen en als we in onze eigen levensmuziek de accenten leggen die wij belangrijk vinden!

E-Mail This Post/Page Print deze pagina