Vanmorgen kwart voor zes, tijd voor mijn ochtendmeditatie. Geen kwartier stilzitten op een kussentje maar gewoon twee minuten op de rand van mijn bed. Ik sla mijn wijshedenkalendertje open en lees:

“Gisteren is slechts een droom en morgen niet meer dan een visioen. Maar vandaag, mits goed geleefd, maakt van ieder gisteren een droom van geluk en van iedere dag van morgen een visioen van hoop.”

Een heerlijke tekst, maar niet eenvoudig als je in de prutsen zit over je werk, je partner, kinderen of de ruzie hebt met je schoonmoeder. Niks droom, niks visioen! Gewoon de dagelijkse bak met prut. Op de radio speelt: Just an ordinary day. En zo is het maar al te vaak.

Toch kun je er makkelijk verandering in aanbrengen. Heb je een douche met douchegordijn, dan heb je daaraan een makkelijke houvast. Eh, bij wijze van spreken dan.

Volg gewoon deze stappen:

Sluit je ogen en kijk in gedachten naar jouw leven dat je achter je hebt liggen, met al dat suffe gedoe. Draai je in gedachten om, naar de eerste dag van de rest van je leven. Probeer even er niks van te vinden.
Denk aan het douchen, aankleden, ontbijt verzorgen en de dag instappen. Kijk in gedachten goed naar de allereerste actie die je straks gaat ondernemen als je je bed uitstapt.
Sta even stil bij iedere handeling: je opstaan, het naar de badkamer lopen, je voeten op de tegels, je hand die de zeep en handdoek klaarlegt, je kleding die je uittrekt en op een stapeltje legt. Je trekt het douchegordijn recht voor je open om in de douche te stappen.
Keer nu, nog steeds in je gedachten, terug naar jezelf op de rand van je bed. Word je bewust van alle handelingen die elkaar straks zullen opvolgen.
Open je ogen, trek letterlijk het waas van de morgen voor je ogen weg en KIJK:

  • Kijk  naar de vormen van de voorwerpen in je kamer, sta op en kijk uit het raam
  • Kijk  en verwonder je over het vliegen van een vogel, de boom in je tuin, een bloem die zich opricht naar de zon
  • Kijk  naar het wonder van je hand die vandaag zal ontmoeten, zal verlangen, zal afhouden, zal grijpen en zal loslaten
  • Kijk  in de spiegel naar jezelf en ontmoet je ouders die je in liefde op de wereld hebben gezet, binnen hun vermogen het beste voor je hebben gewenst; kijk naar je partner, je kinderen in jouw ogen
  • Kijk  en houd van de mens die je in jezelf mag ontmoeten, iedere dag opnieuw.

Vandaag ‘goed leven’ is niet meer dan het je bewust zijn, dàt je leeft; waarin je mag erkennen dat jijzelf een wonder bent. Oefen je dat iedere dag, dan wordt ‘ieder gisteren inderdaad een droom van geluk en iedere dag van morgen een visioen van hoop’.
Reken maar, dat douchegordijn voor je ogen ben je voor altijd kwijt !

Maar eh.. laat het in de douche gewoon hangen: Goeie geheugensteun en het scheelt een hoop gedweil !

E-Mail This Post/Page Print deze pagina