“Blanken hebben de klok, wij hebben de tijd.”  Dit afrikaanse spreekwoord kwam ik tegen op een spirituele scheurkalender. Iedere dag een kleine dosis inspiratie. Niet gek, zeker als het over onze dagelijkse drukte gaat.

’s Morgens lijkt het toch vaak alsof de klok onze dag weer gaat bepalen. Er staat van alles en nog wat gepland en de de dag èn de week worden behoorlijk van tevoren ingedeeld. Van het een komt het ander en voordat we het beseffen, komen we niet meer aan ons zelf toe. We schieten in de stress en daardoor irriteren we ons weer aan de ander, het weer, de karretjes voor de kassa, de files onderweg naar werk en huis. We zijn permanent ergens anders dan waar we op dat moment mee bezig zijn.

En daar zit denk ik, de oude wijsheid in dit spreekwoord.
In plaats dat we doen wat gedaan moet worden, dat wat we echt belangrijk vinden, laten we ons regeren door de tijd. We haasten ons voor de volgende activiteit en kunnen daardoor geen wezenlijke belangstelling meer hebben voor de cassière in de supermarkt, de collega waar we mee in gesprek zijn of een gesprekje met een vriend of vriendin. Onderweg tikt de klok.

En daarmee is er iets vreemds aan de hand: Het lijkt net, alsof ik geen controle meer heb over mijn tijdsindeling. De klok bepaalt de tijd, de omstandigheden bepalen of ik ‘op tijd of te laat ben’. De ander heeft me onderweg opgehouden. Herkenbaar ? En toch, het is grote onzin.
Er is er maar één die bepaalt, wat er moet gebeuren. Dat ben ikzelf.

Als ikzelf mijn dag indeel, bepaal ik wat er aandacht mag hebben. En doe ik dat een beetje aardig, dan heb ik tijd over voor onverwachte ontmoetingen en telefoontjes of dingetjes die ik ook graag wil doen. Het vraagt wel, dat ik van tevoren een beetje nadenk over wat ik werkelijk belangrijk vind om vandaag te doen.
Ik beperk mij meestal tot drie zaken. Bijvoorbeeld de voorbereiding van de gesprekken met mijn cliënten, het maken van een offerte en het tijd besteden aan mijn netwerkcontacten. Krijg ik dat voor elkaar, dan is mijn hele dag eigenlijk goed. Al het andere is mooi meegenomen.

Het resultaat ? Mijn klant is weer een stap verder, ik zorg voor de toekomst en ik onderneem stappen om tot nieuwe samenwerking te komen.
Ik heb de tijd gehad vandaag.

Een heerlijk gevoel. Vandaar deze blog!

E-Mail This Post/Page Print deze pagina