29 januari 2012

Meer verbinding!

Herken jij dat ook? Iedereen om mij heen lijkt wel een toenemende behoefte aan verbinding te hebben.

Verbinding van mensen met gelijkgestemden, met familie, met collega’s en als het gaat om een hobby.
Waar die behoefte een reactie op is, weet ik nog niet precies. Voor de hand ligt natuurlijk de economische onzekerheid, in Europa en in Nederland.

Is deze periode een unicum of zien we herhaling ? Denk bijvoorbeeld aan de slingerbeweging van de tijd: De internetbubble 2de helft jaren ‘90 werd gevolgd door terugval, waarna een periode van steile welvaartsgroei volgde. Kort weliswaar want toen brak de crisis van 2008 aan.Op iedere actie volgt weer een reactie.

Van mijn loopbaancliënten hoor ik ook: “Het lijkt wel of niets meer zeker is, alsof ik er alleen voor sta. Waar kan ik eigenlijk nog op vertrouwen behalve op mijzelf?”

We willen meer tijd voor elkaar, om stil te staan bij ‘de goede dingen van het leven’, meer balans en evenwicht tussen de aandacht die we besteden aan ons werk en ontplooiing. Een glanzende carrière? Nou, eerder ‘gewoon prettig werken’ bij een werkgever die ook oog heeft voor mijn privé-belangen: ouderschap, huishoudelijke taken en mantelzorg.
We hebben dus behoefte aan verbinding. Je op prettige wijze beschermd voelen door je omgeving.

En de mooie keerzijde vind ik dan ook de wens, om in beweging te komen voor die prettige omgeving. Een besef, dat je daar zelf aan kunt bijdragen en dat prettig werk daarin belangrijk is.

Geen hoogdravende idealen en een leven dus meer als de stinkend rijke Dagobert Duck (ook maar een eenzame sloeber), maar een uitgebalanceerd leven en werk.
Dat je daar wel in moet investeren, spreekt voor zich. Want zoete koekjes worden vandaag de dag niet meer gebakken. Zowel privé niet, als wel op de arbeidsmarkt.

Daarom: Kijk eens naar jouw verlangen naar verbinding en evenwicht en ga eens na, wat jij zelf daarvoor wilt ondernemen!

E-Mail This Post/Page Print deze pagina