In de regio waar ik woon zijn veel instituten gevestigd op het gebied van muziek en cultuur. Nu we met z’n allen in de economische kramp schieten en er verkeerd bezuinigd wordt, betekent dit een enorme budgetkorting voor bijv. muziekscholen, orkesten en musea. Ik krijg dan ook veel mensen op mijn loopbaanspreekuur, die met mij van gedachten willen wisselen over hun toekomst. Het ontslag is al aangezegd of het zal over enkele maanden plaatshebben.

Met de handen in het haar zitten ze. En begrijpelijk, want het gaat over de hypotheek, de school- en studiekosten van de kinderen en hoe de eindjes verder aan elkaar te knopen. Daar komt nog bij dat in een aantal gevallen ook de partner in dezelfde branche werkzaam is en er dus niet één maar twee banen onzeker zijn geworden.

Bakens verzetten en bezuinigen

Het is de kunst, om dan de bakens stevig maar wel overwogen te gaan verzetten.

 • Wat kun je doen?  Start met alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten en zorg ervoor, dat je inkomsten en uitgaven zo snel mogelijk weer in evenwicht zijn. Minder inkomen betekent snijden in je uitgaven.
 • Verdeel je uitgaven over categorieën als hypotheek en GWL, gezondheidszorg, boodschappen, kleding, vervoer, verzekeringen enz.
 • Kijk waar je inkomsten in ieder geval naar toe moeten om te ‘overleven’en gooi alle ballast rücksichtslos overboord. Zeg abonnementen, uitjes, betaalde hobbies, overbodige verzekeringen op.
 • Kijk naar je gedrag: Welke aankopen zijn echt nuttig geweest, welke niet? Alle gedrag dat in een maand tot uitgaven leidt, schrappen. Zuur en vervelend, maar het werkt enorm.

Verdiencapaciteiten

Ga vervolgens nadenken over je verdiencapaciteiten.

 • Kun je door meer te gaan werken, eenzelfde of misschien zelfs meer salaris gaan verdienen.
 • Realiseer je dat als je geen werk meer hebt, ieder uur dat je thuis op de bank zit te mokken, je geen geld verdient. Check je verdien-
  mogelijkheden als je een uitkering hebt. Kijk na wat de regels zijn op Weethoehetzit

Onderzoek

Ga uitzoeken of je volgende baan hetzelfde soort werk moet zijn of iets nieuws.

Investeer nu in je toekomst, ga na welke factoren van belang zijn als je op zoek gaat naar nieuw werk:

 • Kun je al je capaciteiten inzetten?
 • Welke kwaliteiten heb je als je kijkt naar je hobbies?
 • Wat zijn je mooiste en voor jou meest belangrijke resultaten geweest in je werk?
 • Ken je jouw valkuilen en hoe je daar mee om moet gaan.
 • Hoeveel uren kun je werken per week? Welke oplossingen heb je voor je thuissituatie ? Vraag anderen om je te helpen. Straks kun jij hèn wellicht helpen!

Vacatures en solliciteren

Maak voor jezelf een helder plan over hoe je werk er uit moet zien en hoe jij je concurrenten bij het solliciteren kunt verslaan.

 • Denk na over alle belemmeringen die je voor jezelf oproept als je een vacature leest. Zijn ze echt een obstakel of dènk je alleen dat ze een belemmering zijn ? Praat erover met je omgeving of er oplossingen zijn.
 • Zorg er voor, dat je een helder verhaal hebt over je kwaliteiten, je ervaring en je meerwaarde voor een nieuwe werkgever.
 • Stel jezelf gelijkwaardig op: Ga nadenken hoe jij een geschenk bent voor je nieuwe werkgever: Wat krijgt hij aan ongevraagde extra’s door jou in dienst te nemen?
 • Zorg er voor, dat je vindbaar bent op Linked In. Maak een profiel aan waarin je jouw werkervaring, opleiding, competenties beschrijft. Ga netwerken met (oud-)collega’s en goede bekenden. Heb je er niks mee, geen nood: Het wordt vanzelf leuk. Je investeert immers in jezelf!
 • O ja, en zorg voor een goede conditie!

Onderneem je werk

Neem jezelf serieus en investeer: in je kwaliteiten, in de richting waarin je wilt werken, in je presentatie en zorg er voor dat je kwaliteiten up-to-date blijven. Je investeert in je verdiencapaciteit voor de komende jaren! Dan maar een jaar niet met vakantie, geen nieuwe kleren, televisie of vaatwasser.

Je investering in loopbaancoaching, een cursus of langere opleiding kun je uitdrukken in een % van je geschatte salaris over een periode van ca. drie jaar. Met een modaal salaris in een fulltime baan verdien je in drie jaar bruto ca. € 100.000,- Een investering in jezelf betekent dan niet meer dan bijv. 2 of 3%. Interessant als je dat vergelijkt met je vakantiegeld van pakweg 8% van je jaarsalaris!

Te meer omdat een vakantie je maar even een goed gevoel bezorgt en een nieuwe baan … moet ik nog meer zeggen?

Wil je aan de bak?

Ga dan hulp zoeken om zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan in een nieuwe baan. Maak bijvoorbeeld een vrijblijvende, gratis afspraak op mijn loopbaanspreekuur*. Ik ontmoet je graag. Ieder mens is tot grote dingen in staat. Je moet het wel ontdekken en gaan realiseren!

* Zie de Agenda voor spreekuurdata en aanmelding

E-Mail This Post/Page Print deze pagina