Op een afstudeerplechtigheid aan Stanford University in 2005 gaf Steve Jobs, oprichter van Apple, een betekenisvolle toespraak.
(Steve is overleden op 5 oktober 2011, als bij zijn leven net zoals bij zijn dood wereldnieuws. “He changed our world!”)

Hij sprak over het belang om dat te doen met je leven, waar je hart naar uitgaat. Om dat te doen, waar je werkelijke talenten liggen en je op de verwerkelijking daarvan te richten.

Hij vertelde deze studenten, die hun eerste stappen in de maatschappij zouden gaan zetten, drie verhalen uit zijn leven:

1 Connecting the Dots

Jobs nodigde zijn gehoor uit, terug te kijken naar de betekenisvolle momenten in je leven. Volgens hem zie je die alleen als je terugkijkt;
je kunt ze niet in de toekomst zien.
Hij vertelde hoe zijn stiefouders (Jobs werd als kind geadopteerd) studeren belangrijk vonden, zo belangrijk dat zij zich van alles voor hem ontzegden. Toch besloot hij op z’n 17de ‘to drop out from college’ en ‘to drop in on calligraphy class’; dat leek hem mooi, kalligraferen. En zo leidde dat er toe dat de Mac-computer zó’n mooie typografie kreeg, dat die later werd gekopieerd door Microsoft. En zo kreeg iedere computer ter wereld die mooie typografie!

Volgens Jobs is het zo dat je niet altijd weet waarom je de dingen doet die je doet. “Heb vertrouwen dat ‘the dots will connect down the road’ zodat zij je het vertrouwen geven om je hart te volgen, zelfs als het je wegvoert van alle bekende paden.”

2 About Love and Loss

Oprichter Steve Jobs werd door zijn eigen onderneming Apple ontslagen wegens verschil van mening over het te voeren beleid. Maar hij ‘still loved what I did’. Hij besloot gewoon door te gaan.

En zo ontdekte hij dat het ontslagen worden eigenlijk het beste was,
dat hem had kunnen overkomen. “De zwaarte van het succes werd vervangen door de lichtheid van weer een beginner mogen zijn.
Minder zeker zijn van alles. Het bevrijdde mij waardoor een van de meest creatieve periodes van mijnleven begon.”

Jobs startte in de volgende 5 jaar zowel NeXt en Pixar en werd verliefd op een vrouw die zijn echtgenote zou worden. Apple kocht NeXt en zo was hij weer terug bij Apple, waarbij de produkten van Next nú de basis zijn van Apple’s wederopstanding. “Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t lose faith.” Hij bleef op de been door dat te doen waar hij van hield.

“Je móet uitvinden waar je van houdt, en dat geldt voor je werk net zo als voor je geliefden!

Werk is een groot deel van je leven en de enige manier om echt tevreden te zijn, is om dat werk te doen waarvan je gelooft dat het geweldig is om het te doen.
En de enige manier om dat werk te doen is houden van wat je doet. En heb je dat werk nog niet gevonden blijf er dan naar op zoek. Sluit geen compromis!”

3 About Death

Jobs haalt een mooie uitspraak aan van een arts: “Als je iedere dag leeft alsof het je laatste was, dan zal je op een dag zeker gelijk krijgen.”  Hij vertelt hoe hij zich al ruim 38 jaar elke ochtend de vraag stelt, of hij vandaag dat gaat doen wat hij vandaag het liefste wil doen ?

“En wanneer het antwoord teveel dagen ‘nee’ is, dan weet ik zeker dat ik iets moet veranderen.”

“Het feit dat ik weet dat ik dood zal gaan heeft mij altijd geholpen bij de belangrijkste beslissingen die ik in m’n leven moest nemen omdat bijna alle verwachtingen, alle trots, alle angst om te kunnen falen wegvallen in het aangezicht van je dood. Immers, weten dat je dood zult gaan is de beste manier om te voorkomen dat je in de val trapt iets te kunnen verliezen in het leven zelf.

Dus is er geen reden je hart NIET te volgen!”

Jobs werd gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. Hij kreeg de melding nog 3-6 maanden te zullen leven en kreeg het advies mee thuis z’n zaken te gaan regelen: “Dokterscode voor: Bereid je er op voor om dood te gaan. Het betekent dat je iedereen moet vertellen over je dood, dat je alles moet afhandelen wat je nog te doen hebt en moet gaan afwachten. Een latere biopsie wees uit, dat mijn vorm van alvleesklierkanker een aparte was die te opereren bleek. Dat is gebeurd en het gaat nu goed met mij.”

“Ik heb het doorgemaakt en weet nu: dood is de beste uitvinding van het leven. Het is je change-agent, het ruimt het oude op om plaats te maken voor het nieuwe.”

“Dat geldt ook jouzelf als jongere. Jij groeit op, studeert af, wordt oud en zult eens vervangen worden door het nieuwe.”

“Je tijd is beperkt dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leiden. Leef niet de dogma’s van anderen, laat niet de mening van anderen die van jou verdrinken, en als aller belangrijkste: Heb de moed je eigen hart en intuïtie te volgen. Zij weten al wat jij werkelijk wilt worden. Al het andere is tweederangs.”

 ”Stay hungry, stay foolish !”

Wil je Jobs zelf zijn verhaal horen vertellen, bekijk dan hier zijn filmpje (ca. 15 minuten …):

E-Mail This Post/Page Print deze pagina