Trendrede 2012In de aanloop naar Prinsjesdag publiceerden negen trendwatchers hun visie op het komende jaar in de Trendrede 2012. Zij schetsen ontwikkelingen in Nederland die van invloed zijn op ons dagelijks leven. Daarmee bieden zij een inkijkje aan mensen die hun leven en werk in Nederland af en toe tegen het licht willen houden.

Hieronder de belangrijkste trends uit de Trendrede en mijn 10 Tips aan jou voor succesvol leven en werken:

Trend: Er worden behoeften gecreeërd om te kunnen produceren; groei is de oplossing uit de economische problemen.

Tip 1: Neem een week de tijd om zonder televisie of reclame-impulsen te bepalen wat jij nodig hebt om een gelukkig leven te leiden. Stel jezelf de vraag waardoor jij  jezelf voelt groeien.

Trend: Nederland is een bozig, in zichzelf gekeerd land. Burgers zijn hun geloof in politiek en andere vertegenwoordigers verloren en voelen zich alleen staan tegenover vele bedreigingen. Men keert zich af en verkiest apathie.

Tip 2: Ben jij ook ‘bozig’, houd eens een tijdje bij hoe je boosheid jou iedere dag beïnvloedt. Voel je jezelf gelukkiger, voel je onmacht, zit je te klagen ? Jij hebt de keuze iedere dag je bozigheid om te zetten in daadkracht. Zet je in voor je medemens, ga iets ondernemen, volg een opleiding. Verbeter jezelf en herontdek je positiviteit.

Trend: Bestuurders houden een praatje ‘voor de vaak’ en worden niet meer geloofd. Mensen keren zich af en de bestuurder gaat nog harder om aandacht vragen door populistische mededelingen te doen die hij niet kan waarmaken.

Tip 3: Stel je eigen waarden en drijfveren vast: Wat vind jij belangrijk in jouw leven ? Zorg voor je gezin, ontwikkeling en verbetering van je situatie, omzien naar minderbedeelden of bijvoorbeeld de natuur. Kies jouw actiepunten en ga er mee aan de slag.

Trend: Wereldwijde ontwikkelingen zijn zo heftig en ingrijpend, dat ze als ‘te groot’ worden gevoeld. Natuurrampen, de economische crisis, veiligheid. Mensen willen bijdragen, maar hun bijdrage niet meer op de grote hoop terecht laten komen.

Tip 4: Voel jij jezelf bedreigd ? Zet die concrete bedreigingen voor jezelf op een rijtje. Kies de belangrijkste voor jezelf uit. Omschrijf in korte zinnen waar je bang voor bent. Bedenk voor jezelf steeds één concrete maatregel die jij nu al kunt beginnen uit te voeren.

Tip 5: Ligt de bedreiging in jouw wijk, in jouw stad ? Zoek gelijkgestemde mensen op, maak een plan dat je binnen drie maanden kunt realiseren, verdeel de taken en stimuleer elkaar om het resultaat te behalen.

Trend: Arbeidscontracten lossen op, flexibel werken neemt toe. Nu al zijn er één miljoen zzp-ers. Jonge professionals kiezen steeds meer voor sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Zij creëren hun eigen werk in produkten of diensten. Ongebreidelde consumptie is uit. We doen niet meer mee.

Tip 6: Breng je eigen verlangen in wat je wilt doen eens onder woorden. Broed er op, alsof je een kip bent. Laat anderen meekijken naar jouw ei en het kuiken dat er uitkomt. Deel je passie uit en verbind jezelf met anderen die hetzelfde ervaren.

Trend: Vakbonden, politieke partijen, traditionele verenigingen, ze zijn definitief op de terugweg. Ze zijn geen representatieve vertegenwoordigers meer. Het individu bepaalt zijn eigen verbinding. Zelfsturing en verbinding zijn de kernwoorden voor 2012. We bouwen eigen cirkels van vertrouwen.

Tip 7: Onderzoek wat jij in je werk en leven in de komende vijf jaar centraal wilt stellen. Zoek groepen in de samenleving die je herkent in wat voor jou belangrijk is. Exploreer Linked In, Facebook, Google+ en Twitter om zo inspiratie op te doen. Sluit je aan bij netwerkclubs en oefen zo invloed uit.

Trend: De wereld is ook op het gebied van werk oneindig complex aan het worden. Werk wordt opgedeeld in steeds meer specialismen. Iedereen zijn eigen niche. De toekomst is dan ook aan de specialist. Niet in zijn ivoren toren, maar juist benaderbaar; samenwerking en openheid worden cruciaal. De nieuwe specialist verbindt zich en participeert.

Tip 8: Ga eens na hoe kenbaar jij bent in de wereld waarvan jij deel uitmaakt. Ben je transparant in je communicatie, weten mensen welke doelen jij jezelf stelt en hoe je die - ook in samenwerking met anderen - wilt bereiken ?

Trend: Circa een derde van de Nederlandse beroepsbevolking beweegt zich nu al in een soort flexibele schil rondom het traditionele bedrijfsleven (als zelfstandig professional, interimmer, oproep- of uitzendkracht). We worden allemaal mini-ondernemers. Verbinding is in 2012 en daarna het toverwoord. Blijf je geïsoleerd werken, dan ben je in no-time ‘out’, of je nu in loondienst werkt of als zelfstandige.

Tip 9: Maak voor jezelf eens een spinnenweb met jezelf in het midden. Weef de draden van het web naar alle organisaties waarmee je verbonden bent of waar jij je verbinden wilt. Weef draden in een andere kleur naar de doelen die jij wilt bereiken en in weer een andere kleur naar de kennis die je hebt of wilt verwerven. Kijk naar de knooppunten die je zo aanlegt in je eigen web en bepaal dan wat je aan acties gaat ondernemen.

Tip 10-tot-slot: Hoe somber en angstig de wereld ook ons wordt gepresenteerd door politiek, werkgevers en vakbonden, jij bent de enige die zelf het verschil kan gaan maken tussen jouw wereld vandaag en die van morgen. Ga aan de gang. Vandaag nog!

Wil je de Trendrede 2012 helemaal lezen (16 pag.), klik dan hier: Trendrede 2012

E-Mail This Post/Page Print deze pagina