Er is geen specifiek advies over hoe je jouw lichaamstaal moet gebruiken. Want wat je doet kan altijd op een andere manier geïnterpreteerd worden afhankelijk van de ‘setting’ en met wie je in gesprek bent. Vandaar dat de tips hieronder van algemene aard zijn.

Bewust worden

Zorg er allereerst voor dat je je bewust wordt van je lichaamstaal. Sta eens stil bij de manier hoe je zit, hoe je staat, hoe je je handen en benen gebruikt en wat je doet als je met iemand praat.
Je kunt voor een spiegel gaan staan om hier bewust van te worden. Wellicht een wat gek gezicht, maar het is een effectieve manier om een beetje feedback over je eigen lichaamshouding te verkrijgen.

Zestien tips om je lichaamstaal te verbeteren:
1. Zitten of staan: Niet met je armen of benen kruisen.
2. Zorg dat je oogcontact hebt maar vermijd dat je de persoon in kwestie aanstaart.
3. Wees niet bang om wat ruimte voor jezelf te nemen. Dit straalt zelfvertrouwen uit.
4. Onze buik is het gebied van onze kwetsbaarheid. Een ‘vrije buik’ duidt op zelfvertrouwen. Houd dus niet je armen over elkaar voor je buik.
5. Knik af en toe tijdens een gesprek. Hierdoor geef je aan dat je aan het luisteren bent. Doseer het een beetje.
6. Zit en sta rechtop, alsof je hart aanwezig mag zijn in de ontmoeting. Het recht je ruggengraat en maakt je ontspannen.
7. Leun een beetje voorover naar de persoon waarmee je praat. (Je schenkt zo vertrouwen.) Overdrijf het niet. Helemaal naar achteren leunen komt arrogant en afstandelijk over, te ver naar voren oogt vragend of zelfs smekend.
8. Neem jezelf niet te serieus en ontspan een beetje tijdens het gesprek. Lachen mag. Personen zullen beter naar je luisteren als ze zien dat je een positief ingesteld persoon bent. Ga niet als eerste lachen om je eigen grappen want dat laat je juist nerveus overkomen. Als iemand je introduceert, zorg dan voor een oprechte glimlach.
9. Raak je eigen gezicht niet aan (bijv. wrijven over je neus of voorhoofd). Hierdoor kom je nerveus over.
10. Buig niet je hoofd. Kijk dus niet steeds naar beneden. Je komt onzeker over en een beetje ‘verloren’. (Wouter Bos had hier een handje van, had hèm wel willen coachen!)
11. Doe het een beetje rustig aan. Dit gaat op voor een aantal dingen: loop even iets langzamer, beweeg je armen niet te druk. Een beheerste beweging doet je kalm en zelfverzekerd overkomen.
12. Maak niet teveel bewegingen. Zorg dat je niet te veel nerveuze bewegingen maakt, maar ook niet teveel bewegingen maakt terwijl je iets uitlegt. Dit kan te veel afleiden. Focus op je bewegingen en doe het rustig aan.
13. Wees je bewust van je handen. Gebruik ze zelfverzekerd. In plaats van je handen veel te bewegen kun je je handen beter gebruiken om te communiceren wat je wilt uitleggen. Gebruik ze om je boodschap te onderstrepen of deze extra betekenis te geven. Ook hier weer, rustig aan.
14. (Op een receptie of bijeenkomst:) Houd je drankje laag vast. Hou dingen lager dan waar je hart zit. Dit om te voorkomen dat je afstandelijk en gereserveerd over komt.
15. Sta niet te dicht bij. Geef mensen een stukje ruimte, niemand vind het leuk als je hem of haar van heel dichtbij bepraat.
16. Zorg voor een positieve, open en ontspannen houding. Want hoe je je van binnen voelt komt vaak naar boven in je lichaamstaal en dit kan nu net het grote verschil maken.

Vrij naar B2Bcontact.nl

E-Mail This Post/Page Print deze pagina