Gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer mensen, die actief met hun baan aan de gang zijn: Ze doen testjes op internet, lezen columns en volgen workshops. Ook is het aantal boeken over ‘de loopbaan’ niet meer te tellen. Voor jong en oud is er voldoende keus.

Op mijn wekelijkse gratis spreekuur (zie Agenda)  krijg ik hier veel vragen over. Iemand is aan het lezen geslagen, vult alle oefeningen en schema’s mooi in en is zo al gauw een paar maanden bezig. Er ligt dan een heel pak papier op tafel; wat dan? “Wil ik nou wel eigenlijk de zorg in, zal ik een opleiding houtbewerking gaan volgen, als ik nou die managersfunctie aanvaard, wat geef ik thuis dan op?” Twijfel slaat toe.

Het probleem met zelfhulpboeken is, dat je geen echte feedback krijgt. Je wordt niet doorgezaagd op dat wat je hebt opgeschreven en vraag je familieleden of een goeie vriend naar wat zij er van vinden, dan zijn ze vaak ‘te aardig’ voor je.

Het blijkt effectiever als je stevig wordt doorgevraagd over je ideeën, die je hebt over jezelf. De spiegel die je krijgt voorgehouden, kan wel een beetje pijn doen, maar is wel eerlijk. En er is er maar één die daar wat mee opschiet, namelijk jijzelf!

Zijn zelfhulpboeken dan volkomen waardeloos? Nee, absouluut niet. Maar een coach kan nou eenmaal wel veel gerichter opdrachten laten maken en bespreken of samen met je oefenen. Een zelfhulpboek kan je wel helpen bij het op gang brengen van je gedachten.
Met een coach kun je daarna de bijzonderheden bespreken en kun je samen aan de slag om gericht tot een andere baan te komen en die te verwerven.

Ga dus lekker aan de gang. Bijvoorbeeld met het boek “Welke kleur heeft jouw parachute” van Richard Bolles. Veel plezier!

E-Mail This Post/Page Print deze pagina