10 augustus 2011

Probleem in of uit

Als je analist bent van beroep, ben je gewend om een probleem goed uiteen te rafelen. Bas* is een echte denker. Hij analyseert zo graag, dat hij vergeet af en toe een stap te moeten zetten om verder te komen.

Het creëren van nieuw perspectief, het je indenken dat je wellicht ook iets anders zou kunnen gaan doen, is beangstigend. Hij kent zijn huidige baan, verkent iedere onzekerheid en zal dan pas een conclusie trekken of een stap zetten.

Ik breng het ter sprake. “Het lijkt wel alsof je steeds het probleem in gaat en het niet mogelijk voor je is, om het probleem van buitenaf te bekijken. Dan krijgt je vraag, je probleem meer perspectief en blijkt het probleem bijvoorbeeld plotseling zo groot niet meer. Dan is een volgende stap plotseling wèl mogelijk.”

Tijdens een boswandeling zet ik Bas stil op het pad en teken een vierkant om hem heen, het probleem waar hij midden in staat. Ik nodig hem uit, het probleem goed in zich op te nemen en dan weloverwogen een stap te zetten buiten het vierkant, buiten het kader.

Het is een uitnodiging aan Bas, om anders naar de veiligheid van z’n eigen analyses te kijken. Hij moet letterlijk de barrière over van het getekende vierkant. Zeker vijf minuten staan we in stilte op het pad. Bas in zijn vierkant, ik erbuiten. Ik kijk naar het vierkant, meer niet; neem wat afstand, kijk weer.
Plotseling stapt Bas er uit, komt naast me staan en kijkt met mij naar het vierkant op het bospad.
Hij zegt even later: “Is het eigenlijk klein hè, dat vierkantje !”.
Het werd een mooie wandeling verder.

* Namen van mijn cliënten zijn gefingeerd.

Volg mij ook op twitter: @pauleykenduyn (button onderaan deze pagina)

E-Mail This Post/Page Print deze pagina