Een ongelofelijk dilemma: Keuzes maken.

Ieder dilemma biedt vaak twee oplossingen: Linksaf of rechtsaf. Mensen vinden het vaak zo moeilijk om te kiezen, dat daardoor stress ontstaat.
Het is een vaak voorkomend gespreksonderwerp.

Vorige week had ik ook zo’n gesprek met iemand, die maar aan het wikken en wegen was. Toen ze voor de derde keer zat te twijfelen over een antwoord op mijn vraag, vroeg ik tegen haar: “Vertel nou eens, wat je nu steeds aan het twijfelen brengt? Als jij het snapt, snap ik het misschien ook.” Het kwam er na veel omwegen uit: Het idee, dat je de deur dicht gooit voor alle mogelijkheden die er ook zijn en waarvoor je bij het maken van je keuze, niet kiest. Briljant!

Inzicht: “Ik moet de hele wereld aan mogelijkheden eerst onderzoeken, voordat ik een stap kan zetten.” Mijn reactie: “Leve de eeuwige stilstand!”.

Het ging er om, dat ze vreesde dat er een heleboel mis zou kunnen gaan.
Natuurlijk, die andere mogelijkheid kon echt beter zijn. Maar ja, als je niets doet, gebeurt er ook niets.
Haar onderliggende emotie was: “Als ik kies, mis ik teveel” of anders geformuleerd: “Ik laat teveel kansen liggen.” Maar de waarheid achter de paradox is: “Kies je niet, dan mis je alles.”

Het was voor haar snel uit de wereld te krijgen, door haar langs haar keuzemogelijkheden te leiden en haar steeds links- of rechtsaf te laten kiezen. Binnen no-time werd haar de absurditeit van het dilemma helder.

De schoonheid van kiezen is een nieuwe mogelijkheid, een nieuwe kans. Laten we daarom iedere dag opnieuw kiezen!

Via de contactpagina kun je mij volgen op twitter:  @pauleykenduyn

E-Mail This Post/Page Print deze pagina