vakantie-effectAl in 2009 werd in dit krantenartikel ingegaan op het effect van vakantie op ons werkplezier. Jessica de Bloom deed promotie-onderzoek naar het effect van vakantie.

Wat een ellende:  Al je geld uitgegeven aan een mooie vakantie en na een dag is het effect al verdwenen ! Persoonlijk vindt mevr. De Bloom, “dat je daarom het beste vooruit kunt kijken naar een volgende vakantie, op iets leuks dat nog komen gaat.”

Ik ga hier niet in op de kwaliteiten van mevr. De Bloom, maar dit vind ik ronduit verbijsterend. Het lijkt er toch sterk op, dat zij het geluk of relaxte gevoel toeschrijft aan een impuls van buitenaf. Kijk maar vooruit, dan wordt het weer beter.

De essentie van geluk of een relaxt gevoel werkt m.i. andersom:
Het komt voort uit jouw beleving van de impuls; er gaat dus een innerlijk bewustzijn aan vooraf.

Deze opvatting is ook een exponent van onze huidige maatschappij:
Een permanent verlangen naar meer (van hetzelfde) om zo de geluksfactor vast te houden. Ik kan je garanderen: “Je zult altijd middelen tekort komen en permanent leven met een gevoel van ontevredenheid.”

Idealiter zou het volgens mij beter zijn, als we eigenlijk helemaal niet met vakantie willen omdat we het mooiste werk doen dat we ons kunnen wensen. Je volgt dan je hart in je werk, van binnenuit dus. En dat is volgens mij de beste impuls!

Dat vakantie de zinnen verzet, dat je je opnieuw kunt opladen, dat je nieuwe ervaringen opdoet, daar bestaat geen twijfel over. Maar vakantie heb je dan absoluut niet meer nodig als ‘onderbreking van je werk, waar je dan weer ‘zit…’

Ik wens je het allermooiste werk toe. Ga doen waar je hart ligt !

E-Mail This Post/Page Print deze pagina