Van jongsaf aan heb ik liefde voor de fotografie, met een klein cameraatje fotootjes maken. Via een vriendin kwam ik bij een fotoclub, zelf in de doka je foto’s ontwikkelen en afdrukken.

Yvonne van den BerghYvonne van den BerghIk ben een mens waarbij van alles op diens pad komt. Echt kiezen was er niet zo bij. Na mijn school en een tijd in de zorg te hebben gewerkt, kwam ik in een tijdelijke baan bij de gemeente Hilversum. Naast mijn werk heb ik sociaal recht gestudeerd en ben werkzaam als projectleider arbeidsmarktbeleid op Sociale Zaken.

Daarna ben ik de 4-jarige fotoacademie in Amsterdam gaan volgen, eveneens in de avonduren en weekends. Het leukste aan de academie vond ik wel het creatief bezig zijn. Je kreeg een opdracht en mocht daar zelf vorm aan geven. In het laatste jaar begon ik te proberen zelf opdrachtjes te verwerven. Eigenlijk liep dat van meet af aan erg goed.
Ik ben een website gaan bouwen om mijn werk te presenteren. Mensen kunnen ook op deze manier beoordelen of mijn werk hen aanspreekt.

Tot 2011 fotografeerde ik drie dagen per week en had ik nog twee dagen een ‘gewone’ baan, maar eigenlijk had ik helemaal geen tijd meer voor m’n baan. Het afbouwen van mijn baan ging namelijk iets sneller dan verwacht. Gelukkig stond mijn werkgever daar helemaal voor open en kreeg ik alle ruimte.

Als ik doe wat ik het allerliefste doe, het fotograferen, dan ben ik zo in mijn element. Het geeft mij zoveel energie! Dat maakte de stap naar het volledig zelfstandig zijn, die ik best spannend heb gevonden, te doen.

Yvonne van den BerghYvonne van den BergIn 2009 had ik als doel ‘een eigen studio’. Die heb ik inmiddels aan huis kunnen realiseren.
Verder wilde ik cursussen gaan geven. En dat doe ik inmiddels ook, heerlijk om te doen.

Mijn droom was ‘ééns in het Gooi bekend te zijn als goede portretfotograaf’. Het gekke is, dat ik dat nu dus doe! Mensen kunnen mij vinden, ze zien wat ik aflever. Het is specifiek, dus als het aanspreekt, komen deze klanten al gauw bij mij terecht.

Als mensen mijn werk niet kennen, omschrijf ik het als “net iets anders dan je verwacht”. Mensen verwachten ‘nette’ foto’s. Ik vind het belangrijk als ik de mens zèlf ontdek en diens eigenheid kan vastleggen. Dàn herkennen mensen die foto’s als van zichzelf. Gelukkig lukt dat eigenlijk altijd wonderbaarlijk wel. En dat is zo met volwassenen en ook met kinderen.
Verbinding is dus enorm belangrijk. We praten veel vooraf en tijdens de fotosessies. Het mag ook leuk zijn, een beetje rommelig, afwisselend. Zo ontstaan altijd mooie momenten die resulteren in ‘echte’, ontspannen foto’s.
Echte foto’s ontroeren me, ze maken mij happy. Dan heb ik het goed gedaan.

Het werk van Yvonne zien?
Maak even een fascinerend uitstapje naar : www.bergh-fotografie.nl

E-Mail This Post/Page Print deze pagina