Erica Verdegaal schreef in de NRC een behartenswaardig stukje voor jonge, goed-opgeleide vrouwen. Als econome houdt zij zich bezig met inkomensontwikkeling tijdens de loopbaan, hoe je verstandig kunt beleggen en hoe je je bezig moet houden met je pensioen. Kortom, een dame met visie.

Verdegaal pleit er voor, dat vrouwen goed nadenken over hun lange termijn multi-inzetbaarheid.  Stapje voor stapje, zo schrijft ze, verdwijnt de vroegere baan- en inkomenszekerheid. Vaste lasten, waaronder ziektekosten, hypotheek, huur en verzekeringen eisen een steeds groter deel op van het inkomen. Werkgevers zullen meer en meer een beroep doen op flexibele arbeidscontracten en eigen bijdragen. (Denk bijv. aan de werknemers pensioenpremiebijdrage !)

Tegelijkertijd is er op de arbeidsmarkt een enorme prijsconcurrentie aan de gang als het gaat om hoogopgeleiden. Bedrijven kunnen hun arbeidskosten verlagen door in het buitenland (Azië) hoogwaardige expertise in te huren. Verdegaal stelt, dat hier een behoorlijk risico ligt, dat je goedbetaalde baan onder druk komt te staan. Ben je nu als vrouw getrouwd met een evenzo hoog-opgeleide man met eenzelfde carrièreperspectief, dan loop je een verhoogd risico dat jullie beiden kunnen worden weg gereorganiseerd. Dan zit je financieel zwaar in de puree.

Jonge vrouwen adviseert zij daarom (met knipoog) om toch maar eens te denken aan downdating. “Een slimme studente houdt ook haar ogen open voor een wat lager opgeleide, optimistische alleskunner met humor, twee rechterhanden, een goed humeur en met tijd voor de kinderen.”  

Het is een mooie combinatie als één met zijn hoofd kan werken en de ander met zijn handen. Helemaal als je partner bouwt aan een eigen zaak. “Wordt je vaste baan wegbezuinigd, dan kun je je partner bijstaan.”

Zo kun je je inspanningen en risico’s spreiden en heel wat stress vermijden. En dat lijkt net beleggen: Door risico’s te spreiden bereik je op lange termijn het beste resultaat. Dus ladies, downdaten en bovenal… blijven werken aan een bestendige, langdurige relatie !

NB De focus van Erica is duidelijk, maar ja, voor mannen geldt natuurlijk precies hetzelfde !

Bron: NRC Handelsblad 15012011 

 

E-Mail This Post/Page Print deze pagina