Zet je Facebook- en Twitter updates uit. Sluit je email af en doe hetzelfde met je browser. Geen sms’jes meer lezen. En leg je iPad, Netbook of Blackberry maar in een la.

Alles uitgeschakeld ? Dan ben je nu klaar om eens na te denken over een nieuw ‘hot topic’ onder de IT’ers van Silicon Valley: Hoe kun je tech omarmen en toch een zinvol en aandachtig leven leiden ?

Het probleem is eenvoudig: Steeds mensen hebben het gevoel dat het leven te snel gaat. We verkeren bijna permanent in een toestand die schrijfster Linda Stone omschrijft als ‘continuous partial attention’. We zijn voortdurend ‘half afgeleid’.

Een simpele oplossing zou zijn: Trek overal de stekker uit, breng al je profielen om zeep en neem afscheid van je avatar op web 2.0. Dat veronderstelt dat ‘echte’ relaties belangrijker zijn dan virtuele en dat je niet van ieders tweets of foto-updates in kennis gesteld hoeft te worden. Voor sommigen lijkt het er dan een beetje op, alsof je je terugtrekt in een klooster !

Is er een middenweg ?

Ja hoor. En ook die is simpel. Neurowetenschapper Philippe Goldwin van Stanford University stelt voor bewust & langzamer met technologie om te gaan.
Dat kun je doen door ‘bewust adem te gaan halen’, voordat je gehoor geeft aan de buzz, tweet of ping van de electronica waar je mee bezig bent. Kortom, je moet actief je eigen systeem vertragen.

Het lijkt een beetje om Mindfulness.

Daarin oefen je jezelf in het aanleren van een bewuste, actieve houding. Dat doe je met ademhalingsoefeningen, gedachtenoefeningen. Dat resulteert in een aanwezige, heldere geest in een rustig, bewust lichaam. Dat maakt het mogelijk, om bewust keuzes te maken en volledige aandacht te hebben voor dat wat jij echt belangrijk vindt.
Niks ‘continuous partial attention’, maar ‘full attention’ !
Je leeft daardoor alert, scherp en … héél bevredigend !

Tip: Zet een week lang iedere dag 1 uur je telefoon, mail enz uit.
Eerst krijg je ontwenningsverschijnselen, maar na een paar dagen zul je merken dat het heerlijke rust oplevert en veel meer aandacht voor waarmee je bezig bent. Kicken !

Geïnspireerd op/ontleend aan: Q magazine Delta Lloyd Groep (11-2010)

E-Mail This Post/Page Print deze pagina