Berthold Gunster schreef het prachtige boekje Ja-maar… huh ?!

Ja maar... huh

In dit boekje beschrijft hij hoe wij onszelf op allerlei manieren vastzetten in ons denken en reikt hij de oplossing aan in “de techniek van het omdenken”.

Waar het om gaat is dat wij zelf de mogelijkheid hebben om op een andere manier om te gaan met dat wat wij als probleem ervaren.

Onze eigen denkbeelden maken dat we een situatie, de realiteit oftewel ‘dat wat is’, als een probleem ervaren. Het is altijd weer eigenlijk ons ge-ja-maar. We zoeken de oplossing eigenlijk altijd in een soort ‘repareren van de werkelijkheid’.

Praktisch gezien zal dat je nooit lukken: De werkelijkheid is nu eenmaal wat die is.

Wat wel kan, is dat je anders naar je eigen probleembenadering gaat kijken.

Onze ja-maars, onze eigen definities van hoe de werkelijkheid er uit zou móeten zien, zijn de mede-veroorzakers en instandhouders van het probleem.

Kun je leren out-of-the-box te denken, buiten de begrenzingen van je eigen denken te leren kijken, dan kun je het probleem transformeren van blokkade naar oplossing.

Ja-maars worden ja-en.

Ja maar... ik ben een muts

Gunster geeft vele strategiëen van omdenken voor verschillende soorten ‘problemen’.

Een heerlijk boekje dat zo is opgedeeld in hoofdstukjes, dat je ieder stukje in pakweg 10 minuten kunt lezen. Heerlijk dus voor het slapen gaan.

Ik vind het een echte aanrader voor iedereen die gebruik wil maken van de mogelijkheden die besloten liggen in de realiteit. Je leven wordt er zoveel aangenamer door !

E-Mail This Post/Page Print deze pagina