In NRC Weekblad van 30 mei j.l. verscheen een artikel over Tim Ferriss, de ‘uitvinder’ van de 4-urige werkweek.

Flauwekul ? Geenszins. Tim heeft goed nagedacht over al zijn dagelijks ‘gewerk’ en kwam tot de conclusie, dat hij teveel deed en te weinig genoot van het leven. Om dus dat roer.

Ferriss publiceerde twee jaar gelden zijn boek ‘The 4-Hour Workweek - Escape 9-5, live anywhere and join the new rich’. Sindsdien is het hard gegaan met Tim en slaagt hij wonderwel in het minimaliseren van zijn werkweek.

Kern van zijn verhaal is, alleen dat te doen wat uiterst belangrijk is en al het andere óf niet meer te doen óf uit te besteden. Ja, voor dat laatste dien  je dan wel over de benodigde middelen te beschikken maarr…  je moet ergens beginnen en als de vaart er in zit, komt het succes daarmee binnen handbereik.

Tim heeft 5 Gouden Regels, die essentieel zijn:

  1. Bepaal elke werkdag de drie allerbelangrijkste zaken en voer deze uit. Alle andere zaken zijn ja, bijzaak.
  2. Vraag jezelf bij alles wat je doet af: Ben ik nu aan het doen wat ik moet doen ? Nee, stoppen dan en terug naar de essentie.
  3. Begin de werkdag nóóit met het lezen van je e-mail. Meestal is het rubbish. Het leidt onmiddellijk af van waar het die dag om gaat en voor je het weet, ben je een paar uur verder en uit je concentratie.
  4. Bepaal twee momenten voor het lezen en afhandelen van je email: om 12 en om 16 uur; handel de essentie direct af. (Mijn idee: Gooi de rest weg of archiveer het goed. Wat betreft dat laatste: waarschijnlijk blijkt dat ook verspilde moeite !) Ben je gewend aan  het idee, 2x per dag je email te behandelen, schakel dan terug naar 1x.
  5. Schakel zo snel mogelijk een ‘virtual assistant’ in, een telefoondienst of iemand die je agenda beheert.

Oké, wat ik hieruit afleidt zijn de 5 Gouden Regels van Eykenduyn (waarom ook niet?):

  1. Bepaal voor jou zelf de allerbelangrijkste doelen in je werk en leven
  2. Voer die doelen ook uit: Laat je doelen, je activiteiten, je inzet en passie steeds meer convergeren in je leven.
  3. Beschouw je werk niet als een noodzakelijk kwaad, maar als een verrijking van jouw bestaan.
  4. Doe dus dat werk, waardoor je ook echt lééft: Laat het je inspireren, je blij maken en als dat stopt, hak de knoop door en ga op zoek naar nieuwe vreugde!
  5. Beschouw het geld voor je inspanningen als een beloning voor jouw bijdrage aan de wereld: Des te makkelijker kun je er weer afstand van doen. Geld is alleen maar een middel, geen doel op zich!

Meer lezen ? Surf (op een ander moment natuurlijk, want waarom bezoek jij nú mijn website?) naar http://www.fourhourwork.com/ of http://www.timferris.com/

E-Mail This Post/Page Print deze pagina