16 mei 2009

Ode aan de arbeid

Alain de Botton filosofeert in zijn nieuwste boek heel wat bij elkaar over werk: We hebben in het algemeen geen idee wat er nodig is voor de totstandkoming van de artikelen, produkten en diensten die we in ons leven gebruiken. Globalisering en tot het krankzinnige doorgevoerde arbeidsverdeling hebben hiertoe geleid. De gemiddelde mens vormt met zijn gewerk maar een onooglijk klein schakeltje in al deze processen. Maar werk is een houvast om het menselijk bestaan  enige duiding, zin te geven. De Botton volgt het gehele produktieproces van de meest verschillende produkten en diensten terug naar de kern, of het nu gaat om de opwekking en het transport van electriciteit of het schrijven van accountantsrapporten.

Ode aan de arbeid“Werk is, naast liefde, misschien wel de belangrijkste factor om zin te geven aan ons bestaan.”

Dit is wel de belangrijkste conclusie van De Botton uit zijn serie interviews met mensen over de hele wereld. Zijn portretten en interviews zijn raak en humoristisch. De Botton houdt ons een spiegel voor, zodat wij op zoek kunnen gaan naar onze (her)waardering van werk.

Stilletjes denk ik: “Misschien gaat het niet om gewoon werk, maar om liefdevol werk. Werk, dat daardoor een manifestatie wordt van waar ik naar streef in mijn leven: Liefdevol werk, hmmm!”

De Botton houdt het nog aardser: “Als het allemaal niet zo meeslepend is geweest, dan zal ons werk in ieder geval een afleiding zijn geweest, een zeepbel om onze drang naar perfectie op te projecteren, onze zorgen tot een paar relatief kleine en haalbare doelen hebben beperkt, ons een gevoel van bekwaamheid hebben verleend, ons op deugdzame wijze hebben vermoeid en voor brood op de plank hebben gezorgd.
Het zal ons voor grotere ellende hebben behoed.”

Een boek kortom, met mededogen.

E-Mail This Post/Page Print deze pagina