“Als kind las ik veel en rond mijn twintigste kreeg ik Het Dolhuis van Boudewijn Büch onder ogen. Die roman raakte me en ik vroeg me af of het mij ook zou lukken iets dergelijks te schrijven. Het eerste dat ik instuurde werd meteen gepubliceerd.

David de PoelDavid de Poel: Ik leef van mijn boeken!Mijn boeken verkopen goed, maar nog niet zo goed dat ik ervan kan leven. Daarom zocht ik iets wat in de lijn van mijn werk ligt en waar ik toch geld mee zou kunnen verdienen. Onlangs ontmoette ik een muzikant die me vertelde dat hij huiskamer-concerten gaf. Dat vond ik een uitstekend idee en ik bedacht dat iets dergelijks ook met literatuur te verzinnen zou moeten zijn. Ik wilde gaan voorlezen, in kleine kring, bij de mensen thuis en dan niet in de woonkamer, maar aan de rand van het bed. Nu worden vooral kleine kinderen voorgelezen, maar ik bedacht dat veel volwassenen dat vast ook prettig zouden vinden.

Ik schreef een wervende tekst, liet een eenvoudige website maken en drukte 1000 ansichtkaarten die ik in de boekhandels van mijn woonplaats verspreidde. Al snel werd ik gebeld door een geïnteresseerde. De eerste momenten van de voorleessessie waren wat onwennig. Een slaapkamer is voor veel mensen nogal privé, maar al snel ontstond er een prettige, ontspannen sfeer. Na afloop van de sessie had ik een heel open gesprek. Meer mensen vonden mijn aanbod zo ludiek dat ik al vrij snel overspoeld werd door aanvragen.

Inmiddels leef ik van mijn boeken. Niet eens omdat ik er zoveel van verkoop, maar omdat ik er uit voorlees. De verkoopcijfers zijn trouwens wel gestegen. Vaak kies ik een spannende scène uit, waardoor mensen nieuwsgierig worden en het boek alsnog aanschaffen.

Het is dus mogelijk om met een goed idee en (in mijn geval) een heel kleine investering werk dat je met veel plezier doet, maar dat nog niet genoeg oplevert, lucratief te maken! Over drie jaar wil ik in ieder geval nog een heel mooie roman geschreven hebben. Bovendien moet dan de biografie van Frans Pointl, waar ik momenteel aan werk, zijn afgerond.”

David de Poel
www.schrijveraanbed.nl

E-Mail This Post/Page Print deze pagina