14 januari 2009

Small Giants

Small GiantsBo Burlingham haalt de wijd verbreide opvatting dat je onderneming ieder jaar meer groei, meer winst moet halen (en/of daartoe steeds heviger moet reorganiseren), keihard onderuit. Burlingham heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de kritische succesfactoren van ondernemers, die voor hun eigen weg kozen en niet toegaven aan de markt, de winst, de waan van de dag.

Burlingham onderscheidt een aantal succesfactoren:

  • Passie - van de ondernemer met zijn ondernemen, zijn medewerkers, de klanten en de leveranciers.
  • Bedrijfsvoering – wat voor type onderneming wil ik hebben, hoe wil ik werken.
  • Eigen koers – een ondernemer doet permanent aan zelf-onderzoek, weigert meer van hetzelfde te doen en blijft vasthouden aan zijn geloof in de eigen koers.
  • Maatschappelijke rol – de onderneming heeft een buitengewone intense band met de omgeving, geeft meer dan alleen ‘terug’; zij vervult een belangrijke rol in het ‘samen-leven’.
  • Intieme band – de ondernemer heeft een hoge waardering voor de relatie van de onderneming, van de medewerkers met de omgeving, met de vestigingsplaats; men streeft naar een 1:1 relatie met alle mensen in en rond de onderneming.
  • Zorg hebben – er is sprake van een intieme, persoonlijke werkomgeving, van mini-samenlevingen. Er wordt gewerkt vanuit duidelijke kernwaarden.
  • Transformerende vrijheid – medewerkers zijn steeds aan het leren, ontwikkelen zich in en met het bedrijf, waardoor het bedrijf als het ware pulseert in zijn omgeving, een lerende omgeving wordt. Medewerkers leren over hun vak en over alle aspecten van bedrijfsvoering, service en persoonlijk leiderschap.

Ik ben al een paar jaar enorm enthousiast over de bevindingen van Burlingham. Ga ook op zoek naar je antwoord op de vraag: “Wil ik liever Groots zijn of liever Groot?” Het is een dynamische zoektocht die of een confronterend zelf-inzicht oplevert, ofwel een enorme potentie ontsluit. Advies: Lezen dit boek!

Kijk ook bij Activiteiten (Workshops) of neem contact op voor een afspraak.

Het boek ‘Small Giants’ bij Bol.com.

E-Mail This Post/Page Print deze pagina